برترین موتورهای جستجو در جهان و موتور جستجوی جایگزین گوگل کدام هستند؟ پاسخ این سؤال به نیازهای کاربران بستگی دارد. دورانی که تنها یک موتور جستجو بر بازار سلطه داشت، به تدریج در حال پایان است. با گسترش اینترنت، کاربران بسته به نیازهای خاص خود، موتورهای جستجوی متفاوتی را انتخاب میکنند. در ادامه، فهرستی از برترین موتورهای جستجو بر اساس دستهبندیهای مختلف ارائه خواهد شد.
برترین موتورهای جستجو ۲۰۲۵ بر اساس سهم بازار
این فهرست شامل محبوبترین موتورهای جستجو در جهان بر اساس سهم آنها از بازار جهانی است.
تصویر(۱)
۱- گوگل
با ۸۹.۷۹ درصد از سهم بازار جهانی، گوگل همچنان پرکاربردترین و برترین موتورهای جستجو در دنیا محسوب میشود. نگرانیهای مربوط به حریم خصوصی، مسائل انحصار طلبی و رقابت با موتورهای جستجوی مبتنی بر هوش مصنوعی، باعث کاهش تدریجی سهم بازار گوگل شده است. در ژانویه ۲۰۲۴، گوگل سهمی برابر با ۹۱.۴۷ درصد داشت اما این میزان اکنون کمتر می باشد. هرچند گوگل همچنان پیشتاز است اما روند نزولی آن ادامه دارد.
البته گوگل در این رقابت منفعل نمانده است. با معرفی قابلیت AI Overviews و تأکید ساندار پیچای (مدیرعامل شرکت)، بر اینکه گوگل در آینده بیشتر به یک دستیار هوش مصنوعی تبدیل خواهد شد، باید دید آیا این غول جستجو میتواند جایگاه خود را در دهه آینده حفظ کند یا خیر.
تصویر(۲)
۲- بینگ
بینگ، با ۳.۹۳ درصد از سهم بازار جهانی، همچنان در تعقیب گوگل می باشد. با وجود اختلاف زیاد در سهم بازار، بینگ همیشه نزدیکترین رقیب گوگل محسوب شده است. از نظر رابط کاربری، تفاوت چندانی با گوگل ندارد و امکاناتی مانند جستجوی تصویر و ویدئو، نقشهها، اخبار و بخش ویژه نتایج (مانند Featured Snippets) را ارائه میدهد.
یکی از قابلیتهای جدید بینگ، موتور جستجوی جایگزین گوگل، AI Overviews است. دورانی که بینگ تنها برای جستجوی عبارت “دانلود گوگل کروم” استفاده میشد، در حال پایان است. اکنون، اگر در بینگ به دنبال گوگل بگردید، نتایج جستجو را پنهان میکند. در همین حال، مایکروسافت نیز با استفاده سریع از هوش مصنوعی، مدل زبانی Copilot را در بخش جستجو ادغام نموده و قابلیتهای جدیدی مانند Deep Search را معرفی کرده است.
در حالی که سهم ۳.۹۳ درصدی بینگ ممکن است چندان قابل توجه به نظر نرسد اما روند صعودی داشته و از آنجایی که اکثر موتورهای جستجوی جایگزین، از بینگ را استفاده میکنند، سهم واقعی آن احتمالاً بیشتر از این رقم است.
تصویر(۳)
۳- یاندکس
موتور جستجوی روسی یاندکس، با سهم ۲.۷۳ درصدی از بازار جهانی، در جایگاه سوم برترین موتورهای جستجو ۲۰۲۵ قرار دارد. در نگاه اول، این سهم کوچک به نظر میرسد اما اگر فقط بازار روسیه را در نظر بگیریم، یاندکس با ۷۳.۷۱ درصد، جایگاه اول را در اختیار دارد و حتی از گوگل پیشی گرفته است.
یاندکس، موتور جستجوی جایگزین گوگل و مشابه آن، خدمات متنوعی از جمله جستجوی تصویر و ویدئو، نقشه، ترجمه، پیشبینی آبوهوا و ایمیل را ارائه میدهد اما یک محصول منحصربه فرد دارد که گوگل از آن بیبهره است و آن یاندکس تاکسی (Yandex Taxi) می باشد.
این سرویس، بزرگترین شرکت تاکسیرانی آنلاین در روسیه است که حتی به ازبکستان نیز خدمات رسانی کرده و تجربه ای بسیار راحت، دقیقاً مشابه اوبر دارد.
دو سال پیش، کد منبع یاندکس فاش شد که شامل اطلاعاتی درباره فاکتورهای رتبه بندی آن بود. این موضوع جامعه سئو را متحیر نمود و بسیاری از متخصصان سئو تلاش کردند تا این اطلاعات را تحلیل کنند. با این حال، بر اساس اطلاعاتی که تاکنون منتشر شده، به نظر نمیرسد که این افشاگریها تغییر قابل توجهی در روشهای بهینهسازی سئو ایجاد کرده باشد.
تصویر(۴)
۴- یاهو
یاهو همچنان در این رقابت حضور دارد و با ۱.۲۷ درصد سهم بازار، در جایگاه چهارم برترین موتورهای جستجو قرار گرفته است. زمانی یاهو محبوبترین موتور جستجو در جهان بود اما اکنون تنها سایهای از گذشته خود است. فهرست جستجوی آن توسط بینگ تأمین میشود و این شرکت اکنون متعلق به Apollo Global Management، یک شرکت مدیریت منابع است.
اکنون افراد معدودی همچنان از یاهو برای جستجو استفاده می نمایند اما بسیاری از کاربران هنوز اخبار و مقالات اقتصادی آن را دنبال میکنند. نکته منفی درباره یاهو این است که، طبق گزارش Statista، بیشترین تعداد نشت اطلاعات کاربران را در بین موتورهای جستجو داشته که قطعاً این خبر خوبی برای یک موتور جستجو نیست.
تصویر(۵)
۵- بایدو
در جایگاه پنجم، موتور جستجوی بایدو قرار دارد که با ۰.۷۱ درصد سهم بازار، برترین موتور جستجوی چین و یک موتور جستجوی جایگزین گوگل محسوب میشود. مشابه یاندکس، بایدو سهم کوچکی از بازار جهانی را در اختیار دارد اما اگر فقط چین را در نظر بگیرید، این موتور جستجو رتبه اول را داشته و در واقع میتوان آن را گوگل چین دانست.
برخلاف تصور بسیاری که بایدو را یک کپی از گوگل میدانند، اینطور نیست. رابین لی، بنیانگذار بایدو، در سال ۱۹۹۶ الگوریتم رتبه بندی RankDex را برای امتیازدهی به صفحات ایجاد کرد که بعدها لری پیج هنگام ثبت پتنت PageRank گوگل در سال ۱۹۹۸، از آن الهام گرفت. بایدو نیز مانند موتورهای جستجوی غربی، به سرعت در حال توسعه است و با همکاری DeepSeek R1، قابلیتهای جستجوی مبتنی بر هوش مصنوعی را ارائه میدهد. بایدو صرفا یک موتور جستجوی جایگزین گوگل در چین می باشد.
تصویر(۶)
۶- داکداکگو
در رتبه ششم، داکداکگو با ۰.۶۷ درصد از سهم بازار قرار دارد. نام این موتور جستجو از یک بازی کودکانه گرفته شده اما دلیل اصلی شهرت آن، تمرکز بر حفظ حریم خصوصی کاربران است. داکداکگو هیچ نوع کوکی ردیاب استفاده نکرده و اطلاعات شخصی کاربران، از جمله آدرس IP آنها را ذخیره نمیکند. داکداکگو خزنده اختصاصی ندارد و نتایج جستجو را از حدود ۴۰۰ منبع مختلف دریافت مینماید. در عین حال، تضمین میکند که اطلاعات کاربران را با این منابع به اشتراک نمیگذارد.
یکی از ویژگیهای منحصربه فرد داکداکگو که سایر موتورهای جستجو ندارند، قابلیت Bangs است. کاربران میتوانند با تایپ یک Bang (علامت “!” همراه کلمه کلیدی)، مستقیماً به صفحه خاصی هدایت شوند. برای مثال، تایپ کردن “!w marketing” کاربر را مستقیماً به صفحه بازاریابی در ویکیپدیا منتقل میکند.
امن ترین موتورهای جستجو از نظر حفظ حریم خصوصی
موتورهای جستجوی اصلی مانند گوگل و بینگ، راحتی و دقت بالایی دارند اما نقطه ضعف آنها ردیابی دادههای کاربران و اشتراکگذاری این اطلاعات در سایر سرویسهایشان است. برخی از این شرکتها حتی با برنامههای نظارتی دولتی همکاری دارند.
اگر از شرکتهای بزرگ فناوری فاصله میگیرید و به دنبال حفظ حریم خصوصی خود هستید اما همچنان میخواهید از یک موتور جستجو استفاده کنید، موتورهای جستجوی خصوصی گزینه مناسبی هستند. داکداکگو معروفترین موتور جستجوی خصوصی است اما گزینههای دیگری نیز وجود دارند. در ادامه لیستی از امن ترین موتورهای جستجو ارائه شده است.
تصویر(۷)
۱- Brave Search
اولین مورد از لیست امن ترین موتورهای جستجو، Brave می باشد. Brave Search توسط تیم توسعهدهنده مرورگر Brave طراحی شده است که یک مرورگر متمرکز بر حفظ حریم خصوصی می باشد. از جمله بنیانگذاران آن برندان آیک، خالق زبان جاوا اسکریپت و برایان باندی از موزیلا هستند. از نظر ظاهری، Brave Search شباهت زیادی به گوگل دارد و امکاناتی مانند جستجوی تصویر و ویدئو، اخبار و برخی ویژگیهای SERP مانند Discussions را ارائه میکند.
همچنین، Brave Search دارای قابلیت AI Overviews است اما با یک تفاوت که کاربران میتوانند سؤالات بیشتری برای جستجوی عمیقتر مطرح کنند. اگر نتایج Brave Search رضایتبخش نباشد، این موتور جستجو گزینههایی مانند گوگل، بینگ یا Mojeek را پیشنهاد میدهد. یکی دیگر از ویژگیهای جالب Brave Search، قابلیت Goggles است که کاربران را قادر میسازد الگوریتم رتبه بندی را مطابق با سلیقه خود تغییر دهند. اگر کاربران از فیلترهای موجود راضی نباشند، میتوانند فیلترهای سفارشی خود را ایجاد کنند.
برخلاف سایر موتورهای جستجوی جایگزین، Brave Search از ایندکس اختصاصی خود استفاده کرده و نتایج را بدون وابستگی به گوگل یا بینگ مستقیماً از طریق Web Discovery Project ایجاد می کند.
تصویر(۸)
۲- Startpage
Startpage یک موتور جستجوی جایگزین گوگل است که در اصل نتایج جستجوی گوگل را بدون ردیابی کاربران ارائه میداد. در سال ۲۰۲۳، این شرکت همکاری خود را با سرویسهایی مانند MapQuest، HERE Technologies، Priceline، Tomorrow.io، Search Expander و مایکروسافت بینگ اعلام کرد.
با وجود این همکاریهای گسترده، Startpage تضمین مینماید که هیچگونه کوکی ردیابی استفاده نمیکند و تمام درخواستهای جستجو را به صورت ناشناس پردازش خواهد کرد. این موتور جستجو در هلند مستقر است و از مقررات GDPR پیروی میکند که امنیت بالای دادههای کاربران را تضمین مینماید.
یکی از ویژگیهای جالب Startpage، حالت مشاهده ناشناس (Anonymous View) است که به کاربران امکان میدهد بدون افشای هویت خود، وبسایتهای جستجو شده را باز کنند. اگر رابط کاربری ساده گوگل را دوست دارید اما به دنبال گزینهای بدون ردیابی اطلاعات شخصی هستید، Startpage میتواند انتخاب مناسبی باشد.
تصویر(۹)
۳- Yep
سومین مورد از لیست امن ترین موتورهای جستجو، Yep می باشد. Yep یک موتور جستجوی حریمخصوصیمحور می باشد که توسط Ahrefs (یک شرکت تحلیل سئو) توسعه یافته است. برخلاف اکثر موتورهای جستجوی جایگزین که از بینگ برای نمایش نتایج خود استفاده میکنند، Yep دارای ایندکس اختصاصی است که با خزنده قدرتمند خود، صفحات جدید را به طور مداوم کشف و بروزرسانی میکند.
جالب است بدانید که خزنده Yep در حال حاضر فعالترین خزنده صنعت سئو و دومین خزنده فعال جهان می باشد.
از دیگر ویژگیهای منحصربه فرد Yep، مدل درآمدی ۹۰/۱۰ است. در این مدل، ۹۰ درصد از درآمد تبلیغاتی مستقیماً به تولیدکنندگان محتوا پرداخت میشود. این اقدام در واکنش به سیاستهای موتورهای جستجوی بزرگی مانند گوگل است که بدون پرداخت هزینه به تولیدکنندگان محتوا، از آنها برای ایجاد بخش های مختلف صفحه جستجوی خود استفاده میکنند. Yep هنوز در مرحله بتا قرار دارد اما به زودی بهبودهای بیشتری را تجربه خواهد کرد.
تصویر(۱۰)
۴- Kagi
بیشتر موتورهای جستجوی جایگزین، صرفاً نسخهای از گوگل هستند که ردیابی کاربران را حذف کردهاند اما همچنان از نتایج آن استفاده میکنند. Kagi کاملاً متفاوت است و از یک مدل تجاری جدید برای موتورهای جستجو بهره میبرد.
چرا موتورهای جستجو باید شما را ردیابی کنند؟ دلیل آن مدل تجاری استاندارد موتورهای جستجو می باشد. جستجو رایگان است و آنها از طریق تبلیغات درآمد کسب میکنند.
اما اگر جستجو رایگان نبود چطور؟ اگر جستجو مانند یک سرویس اشتراکی (SaaS) کار میکرد که کاربران برای دسترسی به آن ماهانه هزینه پرداخت میکردند، در این صورت، Kagi میتوانست بدون نیاز به ردیابی، حریم خصوصی جستجو را حفظ کند. پرداخت هزینه جهت جستجو شاید برای بسیاری غیرمنطقی به نظر برسد اما این مدل جواب داده است. تا ۲۵ فوریه ۲۰۲۵، Kagi توانسته ۴۰,۶۴۸ عضو پرداختکننده جذب کند.
تصویر(۱۱)
۵. Mojeek
یکی از نخستین موتورهای جستجوی جایگزین گوگل و خصوصی، Mojeek است که در سال ۲۰۰۶ به عنوان اولین موتور جستجو با سیاست عدم ردیابی، فعالیت خود را آغاز کرد. این موتور از فهرست جستجوی اختصاصی خود استفاده میکند که در حال حاضر بیش از شش میلیارد صفحه را شامل میشود.
Mojeek ویژگیهای پیچیدهای ندارد؛ فقط یک رابط کاربری ساده با لینکها، جستجوی تصاویر، اخبار و خلاصهای از نتایج برتر وب ارائه میدهد. با اینحال، یک قابلیت منحصربه فرد دارد که جستجو بر اساس احساسات می باشد. به واسطه همکاری با EMRAYS Technologies، کاربران میتوانند یک کلمه کلیدی وارد کنند و نتایج را بر اساس احساسات مرتبط جستجو نمایند.
برترین موتورهای جستجو با قابلیتهای هوش مصنوعی
با رشد هوش مصنوعی، اکثر کاربران از موتورهای جستجوی سنتی مانند گوگل به سمت موتورهای جستجوی مبتنی بر AI حرکت میکنند. در حالی که گوگل و بینگ عناصر هوش مصنوعی مانند AI Overviews و Deep Research را اضافه کردهاند اما برخی موتورهای جستجو به طور کامل بر پایه هوش مصنوعی طراحی شدهاند. در ادامه موتور جستجوی هوش مصنوعی آورده شده است.
تصویر(۱۲)
۱. Perplexity
Perplexity یک موتور جستجوی پیشرفته مبتنی بر هوش مصنوعی است که عملکردی شبیه به AI Overviews گوگل داشته اما در سطحی قدرتمندتر و پیشرفتهتر قرار دارد. با وارد کردن یک سؤال یا حتی کلمه کلیدی، Perplexity پاسخی جامع و مستند ارائه میدهد که شامل منابع معتبر است.
یکی از قابلیتهای جذاب این موتور، امکان محدود کردن جستجو به دستهبندیهای خاص مانند نتایج وب، مقالات علمی یا بحثهای Reddit است که به کاربران اجازه میدهد اطلاعات دقیقتری دریافت کنند.
به طور پیشفرض، Perplexity در حالت خودکار (Auto) کار میکند اما روزانه پنج جستجوی پیشرفته نیز در اختیار کاربران قرار میگیرد. این جستجوهای پیشرفته به کاربران امکان میدهند از Pro Search (که منابع بیشتری را بررسی میکند) یا مدلهای تحلیلی پیشرفته OpenAI و DeepSeek استفاده کنند.
قابلیت جدید Perplexity به نام “Deep Research” یک گام فراتر میرود. این ویژگی دهها جستجو انجام میدهد، صدها منبع را تحلیل میکند و به صورت خودکار یک گزارش جامع و دقیق تولید مینماید. این قابلیت رقیبی جدی برای ویژگی جدید OpenAI با همین نام، Deep Research، محسوب میشود.
تصویر(۱۳)
۲. ChatGPT
احتمالاً ۹۹٪ شما با ChatGPT آشنا هستید. حتی اگر از آن به عنوان موتور جستجوی هوش مصنوعی استفاده نمیکنید، احتمالاً از آن به عنوان همکار کدنویسی، کمکیار در انجام تکالیف یا ابزاری برای خودکارسازی کارها بهره میبرید.
اما ChatGPT میتواند به عنوان موتور جستجوی هوش مصنوعی هم عمل کند. اگر متوجه شود که یک پاسخ نیاز به اطلاعات بروز دارد، به صورت خودکار وب را جستجو میکند. البته شما هم میتوانید با فعال کردن آیکون جستجوی وب، ChatGPT را وادار کنید که دقیقاً مانند یک موتور جستجو، نتایج را از وب استخراج کند.
همچنین اخیراً ویژگی Deep Research را معرفی کرده که میتواند صدها منبع آنلاین را جستجو، تحلیل و ترکیب کند تا یک گزارش جامع ارائه دهد. این قابلیت بازخوردهای خوبی از کاربران دریافت کرده است. بعد از موفقیت DeepSeek در ارائه پاسخهای سریع و دقیق با هزینه آموزشی کمتر، OpenAI هم سریعاً مدل جدید و بهینهشده o3-mini-high را منتشر کرد.
تصویر(۱۴)
۳. DeepSeek
DeepSeek در واقع نسخه چینی ChatGPT است. این چتبات توسط لیانگ ونفنگ در جولای ۲۰۲۳ راهاندازی شد و دفتر مرکزی آن در هانگژو قرار دارد. اولین نسخه رسمی آن ۱۰ ژانویه ۲۰۲۵ منتشر شد و صنعت هوش مصنوعی را به شدت تحت تأثیر قرار داد. DeepSeek توانست پاسخهایی همتراز با OpenAI’s o1، آن هم با هزینهای به مراتب کمتر تولید کند. درحالیکه هزینه آموزش مدل GPT-4 حدود ۱۰۰ میلیون دلار برآورد میشود، DeepSeek فقط با ۶ میلیون دلار آموزش داده شده است و یکدهم قدرت پردازشی مدلهای مشابه را مصرف میکند.
این اتفاق تأثیر بزرگی بر بازارهای مالی گذاشت. انتشار DeepSeek باعث شد که بزرگترین سقوط تاریخ در بازار سهام آمریکا رقم بخورد و حتی ۶۰۰ میلیارد دلار از ارزش بازار Nvidia کاسته شود. همچنین مشابه ChatGPT، اگر آیکون جستجوی وب را فعال کنید، DeepSeek به یک موتور جستجو تبدیل خواهد شد.
برترین موتورهای جستجوی سازگار با محیط زیست
موتورهای جستجو یکی از بزرگترین آلایندههای دیجیتال محسوب میشوند. بر اساس برخی تخمینها، گوگل حدود ۴۰٪ از ردپای کربنی اینترنت را به خود اختصاص داده است. هر جستجوی شما مستقیماً به تغییرات اقلیمی دامن میزند. اگر این موضوع برایتان مهم است، شاید بخواهید از موتورهای جستجوی سازگار با محیط زیست استفاده کنید.
تصویر(۱۵)
۱. Ecosia
Ecosia، یک موتور جستجوی مستقر در برلین است که از بینگ قدرت میگیرد و ۸۰٪ از سود خود را به پروژههای درختکاری اختصاص میدهد. یعنی تقریباً هر ۴۵ جستجو، معادل کاشت یک درخت می باشد.
تا ۱ فوریه ۲۰۲۴، Ecosia ادعا کرده که بیش از ۲۰۰ میلیون درخت کاشته است. علاوه بر این، برای کاهش ردپای کربنی، نیروگاههای خورشیدی اختصاصی ساخته تا سرورهایش با برق پاک کار کنند. در ۲۰۲۴، Ecosia اعلام کرد که با موتور جستجوی فرانسوی Qwant همکاری مینماید تا یک ایندکس جستجوی مستقل اروپایی ایجاد کند.
تصویر(۱۶)
۲. Ekoru
Ekoru یک افزونه برای مرورگر کروم ارائه میدهد که هر تب جدید را به جستجوی Ekoru تبدیل میکند. البته Ekoru درواقع نتایج خود را از Yahoo دریافت مینماید که خودش هم توسط Bing تغذیه میشود. کمی گیجکننده است اما این دنیای موتورهای جستجوی جایگزین می باشد. تنها دلیلی که ممکن است بخواهید از Ekoru استفاده کنید، اهداف زیستمحیطی آن می باشد. این موتور جستجو ۶۰٪ از درآمد خود را به حفظ اقیانوسها اختصاص میدهد.
وقتی روی تبلیغی کلیک کنید، درآمد حاصل از آن به سازمانهایی مانند Big Blue Ocean Cleanup (یک موسسه غیرانتفاعی برای پاکسازی آبراهها و سواحل) و Operation Posidonia (ابتکاری از دانشگاه نیو ساوت ولز برای احیای چمنهای دریایی) اهدا میشود. سرورهای Ekoru نیز با انرژی هیدروالکتریکی کار میکنند، بنابراین انتشار CO2 ندارند.
نتیجهگیری
در این مقاله تلاش شد تا لیستی از برترین ها و موتور جستجوی جایگزین گوگل بررسی گردد. اما امروزه لازم نیست حتماً برچسب موتور جستجو داشته باشید تا به عنوان یک موتور جستجو عمل کنید. برای نسل جوانتر، شبکههای اجتماعی جای موتورهای جستجو را گرفتهاند. برای مثال، طبق یک مطالعه Adobe در سال ۲۰۲۴، ۱ نفر از هر ۱۰ کاربر نسل Z، به TikTok جهت جستجو تکیه میکند. بسیاری از افراد به جای اینکه از یک موتور جستجو استفاده نمایند، مستقیماً به YouTube میروند تا ویدئوهای موردنظرشان را پیدا کنند.
همچنین به گفته برخی از کاربران چینی، بایدو دیگر موتور جستجوی اصلی چین نیست. نسل جدید بیشتر از Douyin (نسخه چینی TikTok) و Xiaohongshu برای یافتن اطلاعات استفاده میکنند. این آمار معمولاً در سهم بازار موتورهای جستجو دیده نمیشود زیرا از نظر فنی موتور جستجو محسوب نمیشوند اما تا زمانی که مردم از آنها به عنوان موتور جستجو استفاده کنند، عملاً موتور جستجو هستند.