ریدایرکتها کدهای وضعیت HTTP هستند که کاربران را از یک URL به URL دیگر هدایت میکنند. تفاوت ریدایرکت ۳۰۱ و ۳۰۲ در این است که ریدایرکت ۳۰۱ به موتورهای جستجو و مرورگرها نشان میدهد این انتقال دائمی می باشد اما ریدایرکت ۳۰۲ برای انتقال موقتی به کار می رود.
جدول مقایسه ریدایرکت ۳۰۱ و ۳۰۲:
ریدایرکت ۳۰۱ |
ریدایرکت ۳۰۲ |
کاربران را از یک صفحه به صفحه دیگر هدایت میکند. |
کاربران را از یک صفحه به صفحه دیگر هدایت میکند. |
برای ریدایرکتهای دائمی استفاده میشود. |
برای ریدایرکتهای موقتی کاربرد دارد. |
در صفحاتی که قصد حذف دائمی آنها را دارید، به کار می رود. |
برای صفحاتی که قصد بازگردانی آنها را در آینده دارید، استفاده میشود. |
معمولاً رتبه صفحات را در موتورهای جستجو منتقل میکند. |
به ندرت رتبه صفحات را در موتورهای جستجو منتقل میکند. |
اغلب توسط مرورگرهای وب در کش ذخیره میشود. |
به ندرت توسط مرورگرهای وب در کش ذخیره می گردد. |
معمولاً برای مهاجرت سایت، ریدایرکت صفحات و ادغام صفحات کاربرد دارد. |
معمولاً برای تست صفحات، نگهداری سایت و تبلیغات موقتی استفاده میشود. |
جدول(۱)
آشنایی با تفاوت ریدایرکت ۳۰۱ و ۳۰۲ و در پی آن استفاده درست از انواع ریدایرکت ها، تجربه کاربری روانی را در وبسایت شما تضمین میکند و کمک خواهد کرد تا رتبه خود را در موتورهای جستجو حفظ یا بهبود دهید.
تاثیر ریدایرکتهای ۳۰۱ و ۳۰۲ در سئو
تاثیر ریدایرکتهای ۳۰۱ و ۳۰۲ در سئو بر نحوه ایندکس و رتبه بندی صفحات است. ریدایرکتهای دائمی ۳۰۱، موتورهای جستجو را ترغیب میکنند که رتبه و سیگنالهای رتبه بندی را از صفحه مبدا به صفحه مقصد منتقل نمایند. برای مثال، گوگل میتواند PageRank (قدرت رتبه بندی که از طریق لینکها به دست میآید) را توسط یک ریدایرکت ۳۰۱ منتقل کند.
این بدان معنا است که URL مقصد میتواند قدرت رتبه بندی خود را از صفحه مبدا به ارث ببرد و نهایتا جایگزین آن در نتایج جستجو شود. ریدایرکتهای موقتی ۳۰۲ از انتقال رتبه و سیگنالهای رتبه بندی صفحه مبدا به صفحه مقصد جلوگیری میکنند. بنابراین میتوانید توانایی رتبه بندی صفحه مبدا را حفظ کنید و زمانی که آن را بازگردانی کردید، آماده استفاده باشد.
تصویر(۱)
تأثیر ریدایرکتهای ۳۰۱ و ۳۰۲ بر کش مرورگر
ریدایرکتهای ۳۰۱ و ۳۰۲ بر کش مرورگر تأثیر متفاوتی دارند و میتواند بر کاربرانی که مجدداً از صفحات مبدا بازدید میکنند، اثر بگذارد. اگر از یک ریدایرکت دائمی ۳۰۱ استفاده کنید، مرورگرها احتمالاً این ریدایرکت را در کش کاربر ذخیره خواهند کرد. بنابراین، اگر کاربر دوباره از URL قدیمی بازدید کند، مرورگر او را بدون بررسی مجدد سرور، مستقیماً به URL مقصد هدایت خواهد کرد. این کار، ریدایرکت را سریعتر میکند اما بازگرداندن آن را دشوارتر میسازد.
اگر از یک ریدایرکت موقتی ۳۰۲ استفاده کنید، مرورگرها احتمالاً این ریدایرکت را در کش کاربر ذخیره نخواهند کرد. بنابراین، مرورگر احتمالاً هنگام بازدید مجدد، سرور را بررسی خواهد کرد و فقط در صورتی که ریدایرکت همچنان فعال باشد، کاربر را به آدرس جدید منتقل می کند. این کار ریدایرکت را کندتر میکند اما بازگرداندن آن را آسانتر میسازد.
تصویر(۲)
چه زمانی باید از ریدایرکت ۳۰۱ دائمی استفاده کرد؟
زمانی از ریدایرکت ۳۰۱ استفاده کنید که بخواهید به طور دائمی صفحه ای را جایگزین دیگری نمایید.
برخی موارد استفاده خاص از ریدایرکت ۳۰۱ دائمی شامل موارد زیر است:
- حذف صفحهای که جایگزین مستقیم دارد: به عنوان مثال، ممکن است بخواهید یک صفحه مرتبط با محصولی که دیگر عرضه نمیشود را حذف کرده و کاربران را به نسخه جدیدتر آن محصول هدایت کنید.
- انتقال سایت به یک دامنه جدید: اگر سایت خود را به دامنه دیگری منتقل میکنید، مطمئن شوید که URL های قدیمی تحت ریدایرکت ۳۰۱ به URL های متناظر در دامنه جدید هدایت میشوند.
- تغییر اسلاگ (Slug) URL: اگر اسلاگ صفحه ای را تغییر میدهید (مثلاً برای اصلاح غلط املایی)، یک ریدایرکت ۳۰۱ از URL قدیمی به URL جدید اضافه کنید.
- انتقال یک صفحه به مسیر URL متفاوت: برای مثال، اگر یک محصول را به دستهبندی دیگری منتقل کنید، ممکن است نیاز باشد که یک ریدایرکت ۳۰۱ از URL قدیمی به URL جدید تنظیم نمایید.
- ادغام صفحات مشابه: اگر چندین صفحه دارید که هدف مشابهی را دنبال میکنند، میتوانید با استفاده از ریدایرکت ۳۰۱ آنها را در یک صفحه واحد ادغام کنید. این کار نوعی بهینهسازی محتوایی محسوب میشود.
- ادغام صفحات تکراری: اگر چندین URL دارید که محتوای تکراری را نمایش میدهند (مانند نسخه HTTP و HTTPS همان صفحه)، استفاده از ریدایرکت ۳۰۱ میتواند به یکپارچهسازی آنها کمک کند.
میتوانید ریدایرکت ۳۰۱ را از طریق تنظیمات ریدایرکت در ویرایشگر سایت خود، افزونه ای مناسب یا با کمک یک توسعهدهنده وب پیادهسازی کنید. پس از اعمال یک ریدایرکت ۳۰۱، لینکهای داخلی و سایر ارجاعات به URL قدیمی را تحت URL جدید بروزرسانی نمایید. به عنوان مثال، ممکن است نیاز باشد لینکهای داخلی و نقشه سایت XML را اصلاح کنید.
چه زمانی باید از ریدایرکت ۳۰۲ موقتی استفاده کرد؟
زمانی از ریدایرکت ۳۰۲ استفاده کنید که بخواهید کاربران، موتورهای جستجو و مرورگرها را موقتا از صفحه موردنظرتان به دیگری هدایت نمایید.
موارد استفاده خاص از ریدایرکت ۳۰۲ موقت، شامل موارد زیر است:
- تعمیر و نگهداری یا بازطراحی سایت: حین بروزرسانی، موقتا کاربران را به صفحه ای دیگر از سایت هدایت کنید.
- تست A/B: اگر در حال اجرای یک آزمایش A/B هستید، از ریدایرکت ۳۰۲ استفاده کنید تا بخشی از کاربران را به صفحه آزمایشی هدایت نمایید. این کار به شما امکان میدهد عملکرد سئوی صفحه اصلی را حفظ کنید.
- صفحات تبلیغاتی موقت: به عنوان مثال، میتوانید یک نسخه مخصوص بلک فرایدی از صفحه دستهبندی محصولات خود ایجاد کرده و کاربران را در طول دوره تخفیف به این نسخه هدایت کنید.
- آزمایش زنده (Live Testing): از ریدایرکت ۳۰۲ برای آزمایش عملکرد یک جریان کاری، ویژگی یا طراحی جدید با همه کاربران استفاده نمایید. اگر نسخه جدید عملکرد بهتری داشت، میتوانید آن را دائمی کنید.
میتوانید ریدایرکت ۳۰۲ را از طریق تنظیمات ریدایرکت در ویرایشگر سایت خود، توسط افزونه ای مناسب یا با کمک یک توسعهدهنده وب پیادهسازی نمایید. زمانی که از یک ریدایرکت موقتی به جای ریدایرکت دائمی استفاده میکنید، نیازی به بروزرسانی لینکهای داخلی و نقشه سایت ندارید و میتوانید آنها را بدون تغییر نگه دارید.
اگر پس از آشنایی با تفاوت ریدایرکت ۳۰۱ و ۳۰۲ همچنان هیچکدام از آن ها برای شرایط شما مناسب نیستند، ممکن است یک کد وضعیت HTTP دیگر مناسبتر باشد. به عنوان مثال، در صورتی که بخواهید یک صفحه را حذف کنید و جایگزین مناسبی برای آن وجود نداشته باشد، معمولاً باید از کد ۴۰۴ Not Found استفاده نمایید.
تصویر(۳)
تست و مانیتورینگ ریدایرکتها
صرفا دانستن تفاوت ریدایرکت ۳۰۱ و ۳۰۲ اشتباه در پیادهسازی ریدایرکتهای ۳۰۱ و ۳۰۲، به سادگی رخ می دهد، بنابراین لازم است آنها را تست کرده و تاثیرشان بر عملکرد وبسایت را مانیتور کنید.
در Google Search Console، میتوانید خطاهای مربوط به ریدایرکت را بررسی نمایید:
- زنجیرههای ریدایرکت بیش از حد طولانی (مثلاً: صفحه A > صفحه B > صفحه C […])
- حلقههای ریدایرکت (مثلاً: صفحه A > صفحه B > صفحه A)
- ریدایرکتهایی که از حداکثر طول مجاز URL فراتر میروند.
- URLهای نامعتبر یا خالی در زنجیره ریدایرکت
گزارش “Pages with redirect” نشان میدهد که کدام صفحات دارای ریدایرکت، توسط گوگل ایندکس نشدهاند. اگر صفحاتی را پیدا کردید که باید ایندکس شوند (یعنی واجد شرایط نمایش در نتایج جستجو هستند)، ممکن است لازم باشد ریدایرکت را حذف کنید.
جمع بندی
درک تفاوت ریدایرکت ۳۰۱ و ۳۰۲ نقش مهمی در بهینهسازی سئو دارد. ریدایرکت ۳۰۱ جهت تغییرات دائمی و انتقال اعتبار صفحات مناسب است، در حالی که ریدایرکت ۳۰۲ برای تغییرات موقتی کاربرد دارد. انتخاب درست بین انواع ریدایرکت ها، به حفظ رتبه سایت در موتورهای جستجو و ارائه تجربه کاربری بهتر کمک میکند. با تصمیمگیری آگاهانه، میتوانید مسیر موفقیت دیجیتال خود را هموارتر کنید.